Rock Riot Rocks!


"Stay away, or u'll be addicted to it!"


Short notice.

Happy Birthday, Mama!!
Love you~




Isk isk lawanyaaa mai I~ Mudanyaaaa mak I~ :p
Rupanya dah 52 tahun.
Takpa, umur ja dah lebih 10 jari, hati muda sikit bebbb...

Depa kata mak aku muka macam Cikgu Fatimah AF tu..
Samo ka??
Napo muka aku tak srupa Sharipah Amani?
Takpo lah...
Nasib baik muka aku tak macam Sharipah Aini..
Hehe...

New semester, New hope.

Okay..... Where to start? Hmm... So harini habis dah my first day untuk my new posting.. Obstetrics & Gynaecology (O&G) a.k.a Jabatan Orang-orang Garang. Hehe menakutkan la awal-awal masuk posting ni. Briefing ja pon dah kena suruh pikir betul-betul whether nak jadi doktor ka tak. Kalau tidak, Ketua Jabatan suruh tukar kos. Kehkehkeh... Garangnyerrrrr~

Lepas tu hari ni jugak dapat tau saya berada dalam kumpulan WAD MERAH. Wad kat PPUKM ni ada 4, Kuning, Oren, Hijau dan Merah. Previous group cakap ward Kuning and Merah adalah paling HECTICCCCCCCC!! *Sigh* Untuk wad Merah ni, ward round dia hari-hari plak tu! Yang syoknya, ward round start pukul 7.30 pagi. Muahahahah ambik hanggggggg... Orang-orang kat O&G ni esp. specialists and consultant tak suka orang datang lambat, even 1 minit pon dah kena halau or kena tutup pintu. And sooo, we have been warned to come at least 15 minutes earlier. That would be 7.15am at leastttt aku kena ada kat ward dah. So pukui brapa nak kluar bilik? Pukui brapa nak bangun pagi? Lu pikir la sendiri.. T_T

Haha the best part is... jeng jeng jeng~ every group dapat 2 lecturer. Dan sekali lagi, saya telah mendapat Prof A sebagai lecturer saya. Haha tak tau nak kata apa, seronok ka takut ka, adoii.. Prof A ni sangat lah power, dan garang (kata orang lah), dan veteran dan macam-macam lagi, takut bebbbb~ Siap ada dewan kat PPUKM ni nama dia. Power dak?? Hehe... Hopefully dapat banyak ilmu lah... Ohh, kalaulah tak silap, Prof ni pon jugak pernah mengajar bapak aku masa dia belajar di UKM dulu. It was 20++ years ago. Lamanya.... Haha bayangkanlah ke-terer-an Prof A after brapa puluh tahun. Jeng jeng jeng. Lu pikirlah sendiri... :)

Takpa lah, nak taknak, kena lalu jugak lerrrrr. Hehe. Tapi takpa, Prof N cakap, "HARDWORK HARDWORK and HARDWORK, and we'll be your best friend." Betui ka ni.. Musykil.. :p Haa tadi masuk ward dapat tgk banyak lah baby-baby menangis, gemuk-gemuk, kiut miut, putih melepak, pipi labuh, isk isk laaa sukanya........ So hopefully my posting akan lebih bermakna, dan gembira, dan tak kena marah banyak-banyak, dan takda masalah, dan semuanya. Amiiiiinnnnnn~


Whatever it is, Selamat Datang ke O&G.

Tim kai aa?

"Everything happens for a reason..."

Old or Young?


My father turns 57 years old today!

HAPPY BIRTHDAY,
PAPA!

Maintain cool.... dan sporting... :)
(kalau la ada video papa menari Micheal Jackson.. hahahah)
May all your wishes come true~



"To a father growing old, nothing is dearer than a daughter."
-Euripides



p/s: Gambar last tak cukup ahli lagi satu. Along, nanti u balik kita ambik gambaq lagi ok?

Never too late.


(Ni patut entry 2 minggu lalu niii hehe.. Hantam saja la..)

Sorry naik lorry saya tak dak hadiah nak bagi la tahun ni.
Sebab saya pokaiiiiii~
Oleh itu saya bagi cute-cuppie-cuppiess!



Happy Birthday
!

to
Muhammad Shazlee Bin Abdul Razak a.k.a Betik a.k.a Calie a.k.a Adik a.k.a Mad a.k.a Lee a.k.a Pakcu Carlie.

"May God bless you.."







p/s1: Rupa cupcakes adalah tiruan semata-mata. (gambar sebelum cupcakes menjadi ronyekkkk dan huduh dan tak cute akibat perlanggaran bumper! Cis, cis... dan cis...) T_T

p/s2: Hmm 4 ketul cupcakes di atas bawah kiri dan kanan telah dicuri. Hehe harap maklum.

p/s3: 我爱你。

Apom Balik MatNoq.

Haa.. Haritu aku ada cakap one of my to-do list, nak buat apom balik. So weekend haritu pon balik la aku ke kampung Tunjang sebab nak belajar buat apom balik ni. Papa dah belikan semua list yang kat Kedai Raja. Hehe Papa pon semangat jugokkk... Impian dia nak buat apom balik ayam, daging, kibas, unta, semua ada :D Haha takpa, tunggu nanti kita invent cara-cara dia bagi best sikit noo..

+
Apom Balik Matnoq

F.Y.I. apom balik MatNoq a.k.a apom balik tokwan aku yang kiut miut ni dulu famous habis la dekat nat Tunjang (nat tu macam pasar malam kot lebih kurang). Kira sanggup bawak apom balik dia ke Funfair Langkawi woo... Haha confident sedap gitewww. :)

Tapi..... dah brapa puluh tahun dah Tokwan tak pernah buat bisnes apom balik since he quit, to become a bus driver. So dia pun tiba-tiba macam lupa sikit resipi =_= Hahaha. Lawak... Dah la lupa, aku plak dok kalut lebih ja nak tunjuk terrer macam reti sangat and senang ja nak buat. Dok berebut la belanga tu dengan Tokwan. Tokwan pon semangat sampai penat hap hap... Dengan soda salah beli, last-last soda apom balik tu letak terlebih extra plak dalam tepung sebab Mama kata, "Soda tak cukup niii, sebab tu apom balik tak licin". Haha.. Last skali, habisssss, PAITTTT! (+_+)


Timbuk tepong cara moden. Papa pon syok kott.. :p
Dah siap, letak dalam belanga dia... Fuh fuh..



Ni dia hasil titik peluh aku... Jeng jeng jeng~ (drumroll pelis..)

:
:
:


Memang lah bukan apom balik Matnoq! Sekian, trima kasih.



p/s1: Dah malam baru Tokwan baru sedaq, "LAAA, IBU YIS TAK BUBUHHHH, PATUT LA TAK JADI...." Hahahah, takpooo lah Tokwan... Nanti kita buat lagi yek!

p/s2: Adakah soda terlebih menyebabkan tahi menjadi keras hingga susah nak berak?

The Beauty of Maths.

Okay people, let's see how beautiful maths is....

:
:
:

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888


And look at this symmetry:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321


Brilliant, isn't it?
That's why I never stop loving mathematics;
the only subject that made my day.... :)



p/s: Sapa la yang rajin sangat buat kira-kira macam ni? Hang takdak kerja ka?? Fuhh, tapi wa saspek lu!

Home Sweet Home ♥

Happy Holiday to me!


Setelah 2 minggu final exam, Yahoo! Hehe dah cuti dah... Tapi cuti semester hanya seminggu? Sedih la plak rasa. Hehe tapi takpa, asalkan cuti jugak. So bila dah cuti nak buat apa haaa? Since I have not much friend left kat Alor Star, ni dia to-do-list untuk cuti kali ni, things that have crossed my mind for the time being... Hehe.


1. Tengok movie banyak-banyak. Aiming for Sorority Row and G-Force!
2. Cover tidur! (dah cover pon actually) but I always want more when it comes to SLEEP! ;p
3. Belajar buat APOM BALIK dari Tokwanku yang kiut miut.
4. Karaoke. Maybe karaoke jamban ja kot, dengan Adikkuuuu.
5. Window shopping around Alor Star. Pacific, Alor Star Mall, City Plaza. T_T
6. Handwash baju mama yang bertimbun. Hehe.
7. Exercise, ikut CD menari tu hahaha. So not real. Tapi takpa, niat mau ada...
8. Study O&G sikit-sikit. Haha this one I have to... since my next posting is O&G.
9. Belanja my friend, Sarah for her belated-birthday celebration maybe. Dah janji ni.

and the list goes on......



Siapa nak jadi Doktor?

FINAL EXAM TIME TABLE YEAR 3
28/9-Isnin: Theory Int Medicine, PPD (2.00-4.45 ptg)
29/9-Selasa: Teory Medicine&Society, PPD (9.00-12.15pg)
5/10-Isnin: OSCE Int Medicine, (9.00-1.00tgh)
6/10-Selasa: OSCE Medicine&Society, (9.00-1.00tgh)


Siapa nak jadi doktor kena ambik exam seperti di atas, harap maklum. Fuhh, exam final theory paper dah habis. Lega separuh. Walaupun tak habis dengan jayanya, tapi takpa at least dah habis. Hari Isnin dengan Selasa kira hectic habis la belajar haha kononnya lah. Tapi takut sampai tak tidur la jugak -.- Ingat dah nak mati dah, tapi habis exam hidup lagi rupanya. Yang peliknya aku rasa exam tahun 3 kurang feel macam tahun 1 dan 2, tak taulah apa sebabnya. Yang pasti bukan over confident lah hehe. Baca pon tak sempat habis. Raya lagi. Cuti lagi. JKM lagi. Hah bila nak baca buku tu. (Still taknak salahkan diri sebab tak baca buku) Bila dah habis exam baru rasa menyesal, kenapa la tak study awal-awal. Bila sebelum exam plak asyik bising cakap kalau baca awal pon nanti lupaaaa. Hehe manusia, biasa la, semua tak kena...

Expect nothing, live frugally on surprise.

Hmm nampaknya no high expectation untuk exam kali ni. Pass sudey. Apa-apa pun, aku ada OSCE lagi next week, so be prepared cause I have to pass all elements! Kalau tidak kena reseat posting, dan takda cuti 2 bulan dan hasilnya, trip to London takkan menjadi kenyataan. T_T Dang! That's scary~ Gila la, awat la time-time exam ni tiap-tiap hari tanya pasepa la aku tak jadi penggunting rambut ja. Best pon best, macam senang pon macam senang, pakcik kayo pon pakcik kayo. Hehe. Ish laa, ni semua hasutan hantu dalam kepala la, wey sila keluar sebab saya nak jadi doktor. Ulangan, saya nak jadi doktor. Hantu-hantu tolong jangan menghantui diriku lagi. Hehehe.


Gambar hiasan bakal-bakal doktor UKM.

Pesanan penjaja: Pi la baca buku.



p/s: Awat la aku tak baca pasai scleroderma?? Takat ingat gambar makcik India dalam buku UM saja tak gunaaaaaaa. Cisdale. Free ja tak dapat jawab esei, tekanan tekanan....

Raya?

Tahun ni hari raya rasa macam kurang sikit, maybe rumah kosong kot, plus nak final exam plak tu. Rasa macam raya kurang bermakna, cewah. Takpa tunggu tahun depan, rumah jadi full house balik. InsyaAllah. Tapi walaupun rayaku kosong, gambar tetap mau ada... :)
Enjoy!

(AMARAN: Posting kali ni penuh dengan gambar syok sendiri, bagitau siap-siap.)


Family photo (minus Angah & Along)


Bersama Tokwan ku yang comel, dan syok sendiri (versi antik)


Hehe bermulalah sesi gambar camwhoring saya seorang diri.
(AMARAN ke2: Kalau mual boleh tutup skrin.)








(macam cina syok sendiri ja pon, gambar paling memualkan kot hehehe)

Dok tengah syok sendiri, tiba-tiba Adik plak mai kacau nak join sekali :p





(Lobang hidongku tetap menjadi pujaan hatimu)

Sekian, Salam raya dari Alor Star! ^_^

With ,
FZahirah


p/s: Sapa yang datang rumah aku makan-makan siang tadi; Shazlee, Kuyah, Ezzah & Jiah, thank you so much.

Happy Birthday!

Happy birthday to my lovely oh-so-big sista!
Love ya~


random pic.
(hadiah kaver taun depan ok)


tak lupa juga..


Wishing all of you Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin.
Make your day a real blast!

enjoy my pre-raya pictures :)



best pic taken by me hahaha :p


main bunga api dan mercuns


hat ni adek amek gambaq tak jadi! cisdale...

Goodbye Tanjong Karang.

I'm back for good!

Posting Jabatan Kesihatan Masyarakat (JKM) kat Tanjong Karang officially habis. It was fast! Too fast. 2 months being there, was like, satnyaaa.. First month; field posting (visit here, visit there) and second month; reports reports reports and presentation presentation presentation. I've finished all my reports except for the last-minute-change-of-groupA2 report. Dang! My Viva was okay. Doctor tak tanya banyak, just 2 questions from what I read night before it. That's good. -_^

Unfortunately there are things that I missed there. Semua orang, mostly everybody pi kayak and tengok kelip-kelip during the weekends. Jelous la pulok weyy hampa pi ramai-ramai.. Obviously because I went back to PPUKM every weekend. It's okay though, tapi I have not much memory in Tg Karang except for sleeping like hoursss in my aircond room with my roommate, Farah (ok now dah rindu bilik aircond since bilik kat PPUKM panas), doing last minute reports, movie marathon, two-days-badminton-playing moment and rm1.10-satay from Satay Hut. Thank you for being so unproductive. =_= Hehe. Fun jugak tidoq lama-lama sampai pening. Otak pon karat!

Takpalah, camana pon, posting JKM dah habis. There's no truning back. Kan kan? So here comes the pictures taken from Majlis Berbuka Puasa at Amir's house. This is my last night at Tg Karang. Thank you for the free-lovely foods ya makcik dan pakcik. Aku makan sampai buncit walaupun dah kena pesan jangan ambik makanan banyak-banyak. Hehehe.




Best buddies in Tg Karang (Farah, Amzar & Assila) with Tuan Rumah Amir (center).


With all doctor-to-be. InsyaAllah.




Walaupun posting ni rasa cam boring, saya tetap bergembira dengan semua rakan-rakan.
Anda semua membuatkan posting ini lebih bermakna, cewahh..
Thank you everybody, especially residents of block C! =)


p/s: "Goodbye Tg Karang" ALSO means that my final semester exam is just around the corner. Scary okay, exam lepas raya plak tuu. Takpa, you still have time (yaka ni??), so read as many as you can. Sedapkan hati skit...

Dino Beriyani Bertukar Takhta.

Hari Jumaat bukak puasa kat luaq lagi (tiap-tiap hari pon buka kat luaq kalo kat Tg Karang, HARI-HARI SATAY HUT!), kalo bukak puasa kat kafe makanan dia tak sodap. Jadi saya mengada-ngada sikit ajak Encik Betik saya kluar petang ni. Pi Masjid Jamek yang ramai nak mampos. Orang dok kalut beli baju raya, kami dok kalut cari nasik beriyani. Hehe. Jom p restoran ABC, promo skit... Tapi yang pelik sapa makan kat sini takda orang pon buka puasa makan nasi! Suma geng-geng mamak ni bukak puasa makan kuih saja. Ni diaaaaa kuih depa makan sampai berpinggan-pinggan...


Saripap (samosa tp guna karipap), masalodeh dan pisang kari (hat ni pelik!)


Dino beriyani


Tudiaaaa, seronok semacam ja jumpak nasik beriyani. Hahaha.


Gambar takdak motif. Mulut pon herot habeh, lapaq punya pasai.
Tima kasih belanja saya makan.

One word.

JKM is really...

BOWRINGGGG...

urgh!

Ni semua gara-gara tak sempat nak siapkan slide presentation untuk journal critique. Salah sendiri sebenaqnya!! :p Aaaaaaa tak suka tak suka tak suka dan tak suka. Banyak gila, susah plak tu. Isk. Report, DONE! Tapi slidenya tak reti nak buat. Dah tak larat nak capture part-part jurnal yang nak tampal dalam slide, penatnya.... Hurm. Esok presentation pukul 9 pagi. Lecturer cakap nak pick 3 "lucky" students untuk present kat depan. Isk menyusahkan. Pilih ja siap-siap sebelum real day tak boleh ka? Ni semua 70 orang student kena buat slide, and yet tak tau pon kena present ka tak. What a waste of time for people like me. *Sigh* People like me = PEMALAS. Hehe. =_=


Ambik hang, slide pertama ja hahaha

My Facebook Kipas-Susah-Mati.

I did the FanCheck on Facebook,
just click on it!



So here comes the result!
:
:
:



Hee lawak... Nice apps!
(Seronok sebentar sebab ada peminat hahaha)


p/s: No. 1 memang patut pon! Yang lain tu kurang pasti... :p

Mari Berkenalan.

video

How adorable she is...
I just can't stop laughing.
Hahahahahaha.

Kuih Lopis.

Hari tu jalan-jalan kat bazar Ramadhan Tg Karang, kat gerai kuih nampak la kuih lopis, bentuk tiga segi, okay aku ulang bentuk dia TIGA SEGI ya. Peliknya. Aku pon gelak-gelak la, pastu cakap kat Assila dengan semangatnya, "Peliknya lopeh ni tiga segi, kat Aloq Staq lopeh ni bulat-bulat!" (muka confident habis) Muka Assila buat heran bleh, dia cakap "Ehh, lopis kat Johor memang tiga segi!" Farah dengan Amzar hanguk-hangguk ja. Cehhh, aku lagi yg pelik! Hehe.


Ini rupa Kuih Lopis kat Kedah ya kawan-kawan.
BULAT, bukan TIGA SEGI.
(muka tak puas hati) =_=

Haha jgn marah Assila.

To-Do List.

1. SOCSO report, where I have to do the discussion part with Ezzati and my other 2 group members. Argh, Encik Timun la ni suruh aku buat dicussion lagi! Dia buat slide lagi lah tu T_T -DONE-

2. Group A2 (my group) Bancian Keluarga report. LUCKILY Encik Timun assign me just to justify the report with Intan, wohoo! last minute tak yah buat, so kira -DONE-

3. Something on Reproductive report. Totally lost, with Marwan and Shafiq. Since I did not attend last Thursday, Encik Timun cakap, "you kan tak datang, tapi we still put your name (wat da heck?) on the report, so you have to do reproductive report", which is A LOT compared to what they did, Ohh I hate you Encik Timun, moreeeee~ -DONE-

4. Journal critique. Noooo I'm running out of time! Jurnal pon tak cari lagi. BTW Encik Timun minta hari Selasa kot, tapi sapa nak bagi kat hang! It's individual task la... -DONE-

5. 24-hours recall diet history report. INDIVIDUAL report. I'll take Farah as my subject. :) -DONE-


**Dateline: ALL, next week. I'm DEAD meat!


(gambar hiasan di Tg Karang)
Semangat kot pi fogging.

Aktiviti melawat toilet dan macam-macam lagi.